Iunie 04, 2021
Ne vedem la muzeu. AQUARELLE îți face planul pentru weekend
După o săptămână rece și cu ploi vine weekendul cu temperaturi ceva mai generoase. Păcat ar fi să ne plângem că vara e peste două dealuri și să stăm în casă. Sugestia noastră e să petrecem măcar o zi din cele două dedicate odihnei unei vizite la muzeu. Nu încurcă și două vizite, ce-i drept. Iată o listă propusă de winetours.md numai bun pentru culturalizare.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Cel mai vechi muzeu din Moldova a fost fondat încă în octombrie 1889 de către baronul A. Stuard. Edificiul muzeului a fost construit în 1905 în stil oriental, fiind unica clădire de acest fel din Moldova. Este cunoscut vizitatorilor prin bogatele colecţii geologice, paleontologice, zoologice, entomologice, arheologice, etnografice şi numismatice.

Preț bilete: 10 lei. Intrare cu preț redus pentru elevi (2 lei), studenți, pensionari și persoane cu dizabilități (5 lei). 

Muzeul Național de Istorie a Moldovei

Muzeul a fost inaugurat în 1987, în sediul reconstruit al fostului Liceu Regional. Muzeul gestionează şi păstrează peste 263 mii de exponate, dintre care peste 165 mii de piese originale de patrimoniu naţional. Secţiile Arheologie şi istorie antică, Istorie medievală, Istoria Basarabiei, Istorie contemporană şi Tezaure reprezintă nucleul ştiinţific al instituţiei.

Preț bilete: adulți - 10 lei
pensionari, adulți cu dizabilități medii / invaliditate de gradul III - 5 lei
studenți - 5 lei
elevi - 2 lei.

Muzeul Național de Arte Plastice

Situat în centrul orașului Chișinău, Muzeul Național de Arte Plastice expune impresionante colecții de artă ale oamenilor de artă locali și europeni. El conține mai mult de 30 000 de exponate, aranjate în cadrul a cinci galerii: arta medievală, basarabeană, rusă contemporană, vest și est-europeană, precum și scenografie și arta decorativă aplicată. Muzeul deține și o frumoasă colecție de icoane ortodoxe. Aceasta a fost fondată în anul 1939 de sculptorul Alexandru Plămădeală,  care a selectat 160 de lucrări ale artiștilor basarabeni și români pentru a crea Galeria de Pictură din Chișinău, predecesoare a muzeului de arte plastice. Primul director al galeriei a fost Auguste Baillayre, pictor și profesor la Ecolle de Belle Arte din Chişinău. Din păcate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, colecția inițială a Galeriei a fost pierdută. În 1944, muzeul a fost restabilit. Clădirea muzeului a fost cândva școală pentru fete. Ea a fost proiectată de cunoscutul arhitect Alexandru Bernardazzi. 

Muzeul Selfie-urilor

Este primul muzeu din Republica Moldova dedicat fotografiilor SELFIE. Un loc unic de divertisment și experiență interactivă. Vizita la muzeu fără telefon, practic, nu-și are rostul. Este situat pe strada Mihai Eminescu 55.

Prețul biletului: 200 de lei/oră

Casa-muzeu Alexandru Pușkin (Chișinău)

Casa-muzeu Alexandru Pușkin este un monument cultural important al Chișinăului. Aceasta este situată la câteva blocuri distanță spre nord-est de Parcul Central, într-o vilă unde poetul rus Alexandru Pușkin (1799-1837) și-a petrecut cei trei ani de exil între 1820 și 1823. Anume aici poetul a scris Prizonierul Caucazului și alte lucrări clasice. Complexul este compus din patru clădiri. Una dintre ele, în care se află muzeul A.S. Pușkin, este cea mai veche. 

Casa-muzeu Alexandru Donici (satul Donici)

La circa 30 km de oraşul Orhei (40 km nord de Chişinău), într-o zonă pitorească de codru se găseşte satul Donici (în trecut Bezeni), unde s-a născut marele fabulist moldovean Alexandru Donici, clasic al literaturii române. Din 1976 în conacul familiei Donici funcţionează un muzeu, în care sunt expuse piese ce reflectă viaţa şi activitatea fabulistului. Casa este amplasată în mijlocul unui mic parc, iar în preajmă se găseşte mica bisericuţă stilizată a familiei Donici.

Casa-muzeu Alexei Mateevici (satul Zaim)

Casa a fost construită de preotul Mihail Mateevici. Aici, familia Mateevici a locuit între anii 1893 şi 1907. Vizitatorii pot admira, în cele şase săli ale muzeului, o mare varietate de piese originale. Patrimoniul de bază şi cel de rezervă numără peste 7000 de unităţi, inclusiv 7 lucrări de pictură, 4 de sculptură, 132 de obiecte de uz casnic, 510 fotografii, peste 100 de documente, literatură de epocă şi o colecţie cu peste 400 de materiale de publicistică etc.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.1928446292877