Noiembrie 25, 2019
Artrita psoriazică
Psoriazisul și artrita sunt boli care sunt strâns legate între ele. În același timp, oamenii de știință încă nu pot denumi cauza exactă a dezvoltării artritei la pacienții cu psoriazis. Cu toate acestea, artrita psoriazică este una dintre cele mai frecvente cauze de distrugere articulară și poate duce la dizabilitate.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi


LIA CHIȘLARI
Medic-reumatolog
Doctor în științe medicale, conferențiar universitar, medic la American Medical Center


De la psoriazis la artrită
Psoriazisul este o boală cronică neinfecțioasă care apare cel mai des pe pielea mâinilor, picioarelor sau a scalpului. Conform statisticilor, de la 1 la 4% din populația lumii suferă de psoriazis. Psoriazisul se poate dezvolta la orice vârstă, atât la bărbați, cât și la femei, cel mai adesea persoanele de la 30 până la 50 de ani suferă de această boală. Este o boală autoimună, prin urmare, o recuperare completă este imposibilă, dar există șansa de a obține o remisie stabilă în timpul tratamentului. Psoriazisul se manifestă nu numai sub formă de mâncărimi pe piele. Nu toată lumea știe, dar această boală poate afecta alte organe și sisteme ale corpului. Una dintre consecințele negative ale psoriazisului este artrita psoriazică, care se manifestă prin inflamația articulațiilor. Articulațiile mâinilor, coatelor, genunchilor și coloanei vertebrale sunt cel mai adesea afectate de artrită la pacienții cu psoriazis.
Artrita psoriazică este observată la aproximativ jumătate din pacienții cu psoriazis. De aceea, pacienții cu un astfel de diagnostic, ar trebui să acorde o atenție specială primelor simptome ale artritei.


Artrita psoriazică se caracterizează prin următoarele simptome:

  • Durere în articulații.
  • Rigiditate
  • Umflarea articulațiilor.
  • Inflamație
  • Pielea din articulația afectată își schimbă culoarea spre albăstrui sau crimsonо. 
  • Durere în călcâi în timpul mersului.
  • O senzație de rigiditate la nivelul gâtului și / sau a spatelui, care se observă cel mai des dimineața.

Până la 90% dintre pacienții diagnosticați cu artrită psoriazică observă modificări vizibile la nivelul unghiilor.


Dezvoltarea rapidă a bolii
Principalul pericol al artritei psoriazice este rata rapidă a răspândirii acesteia. Conform datelor medicale, ignorând simptomele artritei psoriazice doar un an, riscul distrugerii complete a articulațiilor crește de 2,5 ori.
Și acest lucru poate duce la pierderea capacității de muncă și a dizabilității. De aceea, pacienții cu psoriazis care simt dureri, chiar senzații slabe și neplăcute la nivelul articulațiilor, nu ar trebui să amâne vizita la medicul reumatolog. Diagnosticul precoce este deosebit de important pentru tinerii care suferă de psoriazis. Dezvoltarea paralelă a artritei psoriazice la tineri și persoane cu vârsta mijlocie are un efect negativ atât asupra sănătății fizice, cât și asupra stării psihologice a pacientului.
În majoritatea cazurilor, boala poate reduce performanța și poate afecta calitatea vieții. Astăzi, există posibilitatea diagnosticării corecte a bolii în faza inițială. Pacienților cu artrită psoriazică suspectată li se recomandă teste de sânge cu markeri care indică boala, ecografie articulară, radiografie, RMN și tomografie computerizată. După ce a fost stabilit diagnosticul, medicul face recomandări și prescrie tratament. Artrita psoriazică este o boală cronică, astfel că scopul principal al tratamentului este înlăturarea durerii și prevenirea dezvoltării rapide a bolii. Terapia medicamentoasă modernă arată rezultate bune și ajută la oprirea dezvoltării bolii. 


Factorii care declanșează boala


Până în prezent, nu există un răspuns exact la întrebarea de ce apare artrita la pacienții cu psoriazis. Dar putem spune cu siguranță că există o legătură între aceste boli. Una dintre cele mai probabile cauze ale artritei psoriazice este ereditatea. Dacă printre rudele apropiate există cei care sunt diagnosticați cu această boală, atunci riscul ca boala să se dezvolte crește. Totuși, cel mai des boala este declanșată de o leziune articulară sau de bolile virale netratate. Stresurile frecvente, hipotermia și dieta nesănătoasă joacă, de asemenea, un rol negativ.

 

Profilaxia


Cea mai eficientă prevenire a bolilor este supravegherea medicală regulată. Deoarece, fiind cunoscute cauzele exacte ale apariției artritei la pacienții bolnavi de psoriazis, este important să nu ratăm primele semne ale bolii articulare. Merită să evitați hipotermia și expunerea excesivă la soare.
Pentru a preveni bolile, merită de avut grijă de sistemul imunitar, astfel încât organismul să poată face față infecțiilor.


Citiți continuarea articolului în numărul din luna noiembrie 2019 din revista AQUARELLE



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.77610301971436