Iunie 20, 2019
Sterilitatea endocrină: Dereglările hormonale care nu vă permit să rămâneți însărcinată
Vă consultă medicul ginecolog, obstetrician-ginecolog, de la  American Medical Center, medic categoria superioară - Aurelia Grosu. 

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Dezechilibrul hormonal poate duce la diferite efecte negative în organism, inclusiv la infertilitate. Care sunt simptomele sterilității endocrine, modul în care se efectuează tratamentul și dacă șansa de a rămâne gravidă cu un astfel de diagnostic este posibilă, vă va povesti medicul ginecolog-endocrinolog - Aurelia Grosu.

Diagnosticul de "sterilitate endocrină" apare atunci când medicul stabilește că sarcina nu apare din cauza tulburărilor hormonale. În majoritatea cazurilor, problemele hormonale afectează negativ funcția ovariană, provocând o ovulație neregulată sau absența completă a acesteia (anovulație).

 

Simptomele infertilității endocrine

Prezența neregulilor în funcționarea ovarelor este indicată de două simptome principale: un ciclu menstrual neregulat și incapacitatea de a rămâne gravidă. Întreruperea ciclului nu este un simptom obligatoriu: unele femei au ciclul regulat și află că suferă de infertilitatea endocrină abia după ce au fost examinate de medicul specialist. Dacă sarcina dorită nu se produce în timpul unui an de viață sexuală regulată, atunci acesta este un motiv pentru a consulta un specialist.

 

Simptome suplimentare includ o creștere semnificativă a cantității de prolactină hormonală și eliminări la nivelul mameloanelor, precum și o creștere a dimensiunii glandelor mamare, durere severă în regiunea abdomenului, dureri premenstruale, febră, acnee, chelie, creșterea bruscă în greutate.

 

Cauzele anovulării

Lipsa ovulației este asociată cu tulburări hormonale grave. Principalele cauze ale dezechilibrului hormonal:

Disfuncție hipoalamo-hipofizară. Hipotalamusul și hipofiza sunt responsabile de reglarea ciclului menstrual. Eșecul acestor părți ale creierului duce la o producție insuficientă de hormoni.

Sindromul ovarului polichistic. Ca urmare, ovulația nu apare.

Hiperadrenocorticism În acest caz, numărul de hormoni sexuali masculini crește în corpul femeii, ceea ce generează o creștere vizibilă a părului pe tot corpul. Există o defecțiune a glandei tiroide, cel mai adesea hipofuncție (scăderea funcției tiroidiene).

Menopauza precoce (epuizarea ovariană).

Sindromul ovarelor rezistente. Ovarele nu mai reacționează la acțiunea hormonilor.

 

De ce apare dezechilibrul hormonal?

Mulți factori pot întrerupe funcționarea normală a hormonilor: lipsa somnului, stresul constant, suprasolicitarea, nutriția dezechilibrată sau dietele agresive. Obiceiurile rele au un efect dăunător asupra sănătății hormonale: fumatul, băuturile alcoolice, etc.

De asemenea, medicamentele, precum somniferele, antidepresivele, antibioticele și medicamentele hormonale, pot juca un rol negativ. O atenție deosebită trebuie acordată kilogramelor în plus. Persoanele supraponderale care sunt în perioada adolescenței sau sunt tinere, cel mai probabil suferă de tulburări hormonale. Ponderea prea scăzută și dietele stricte, de asemenea, întrerup funcția ovariană, provocând infertilitate. În zona de risc se află femeile care au avut avort spontan sau medical.

 

Ce analize trebuie făcute pentru a depista dezechilibrul hormonal?

În cea de-a treia și a cincea zi a ciclului menstrual, trebuie să treci următoarele teste - FSH, LH, E2. Nivelul de prolactină, hormonul tiroidian, testosteronul poate fi controlat în orice zi, căci ele nu depind de ciclul menstrual. Nivelul de progesteron și LH sunt determinate în ziua 18-22 a ciclului. Se efectuează testul de ovulație. 

Sterilizarea endocrină este tratabilă. Aproximativ 80% dintre pacienții care merg la medic și iau medicamente stimulatoare, marchează debutul ovulației. Dintre acestea, mai mult de 50% sunt gravide în primele șase luni de tratament.

 

 

Citiți continuarea articolului în numărul din luna iunie al revistei AQUARELLE 2019! 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.63931488990784