Decembrie 05, 2018
Herpes genital: Unul din cele mai frecvente virusuri din lume
Vă consultă Ludmila Velenciuc, doctor ginecolog, obstetrician-ginecolog, doctor la categoria superioară, doctor la American Medical Center.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Herpesul - unul din cele mai des întâlnite virusuri din lume. În ziua de astăzi, până la 90% din populație este infectată cu unul sau mai multe tipuri de herpes.

 

Virusul la nivel mondial

Virusul Herpes simplex de primul tip (HSV-1) este cel mai adesea transmis prin contact oral, de exemplu, printr-un sărut. Pentru majoritatea persoanelor infectate se manifestă ca o "răceală" pe buze, dar poate provoca și herpes genital. Virusul herpes simplex de al doilea tip (HSV-2) este cel mai adesea transmis sexual și se numește herpes genital. Transmițătorii virusului herpes sunt femeile și bărbații, indiferent de vârstă.

Herpesul genital– una din cele mai des întâlnite infecții din întreaga lume, care sunt transmise pe cale sexuală. În 80% din cazuri, herpesul genital este cauzat de HSV-2, în 20% din cazuri - HSV-1 sau o combinație a acestora. Actul sexual neprotejat este principala cauză de infectare cu herpes genital.Există, de asemenea, o posibilitate de infectare cu herpes genital dacă nu se respectă regulile de igienă personală, de exemplu, prin contactul cu rufele sau prosopul unei persoane infectate.

Există o șansă de a contracta herpesul genital HSV-1 pe cale orală, caz în care infecția poate fi transmisă de pe buzele unui partener la organele genitale ale celuilalt și viceversa. Astfel, herpesul, care există doar ca o "frigă" pe buze, se poate transforma ușor în herpes genital, dar în acest caz, manifestarea bolii nu va fi atât de pronunțată. Conform statisticilor OMS, aproximativ 3,7 miliarde de oameni din lume sunt purtători ai virusului herpes HSV-1, peste 400 de milioane de oameni sunt purtători ai virusului herpesului genital.

 

Simptome, localizare și riscuri

Herpesul genital la femei este mai frecvent decât la bărbați. Poate că acest lucru se datorează faptului că la femei suprafața membranelor mucoase în locuri intime este mult mai mare. Simptomele herpesului nu apar în timp ce virusul este "inactiv". Imunitatea redusă cauzată de stres, antibiotice, boli, hipotermie sau alte cauze poate duce la activarea virusului. Herpesul genital afectează de obicei organele genitale externe, zona perineului și anusului, uretra și (mai puțin frecvent) vaginul și colul uterin (herpes vaginal și cervical). În cazurile severe, infecția poate trece în corpul uterului și în apendicele acestuia (tuburi uterine și ovare). Nici o formă de herpes genital nu afectează debutul și dezvoltarea cancerului de col uterin.

Principalele simptome ale herpesului genital

  • Arsuri, mâncărimi și umflături în locurile unde se găsește erupția cutanată.
  • Apariția bulelor cu conținut lichid.
  • După câteva zile, bulele izbucnesc iar în locul lor rămâne eroziunea risipită.
  • Umflarea ganglionilor limfatici în gât, febră, stare generală de rău, dureri de cap și dureri musculare.
  • Posibilă durere la urinare.

Aceste semne apar doar cu exacerbări ale herpesului genital, care de obicei durează 1-2 săptămâni. Restul timpului sunt absente. Dacă vă aflați în simptomele de mai sus, trebuie să consultați un medic. Consultația medicului ginecolog iar o examinare aprofundată este foarte importantă, deoarece semne și simptome similare pot fi observate și în cazul altor infecții genitale sau în combinația acestora, precum și cu unele boli non-infecțioase ale pielii și ale membranelor mucoase.

 

Herpesul în timpul sarcinii

Manifestări ale herpesului genital, desigur sunt neplăcute pentru femei. Disconfort, arsură, mâncărime, afecțiuni pe care trebuie să le îndurați când se simte herpesul. Dar în timpul sarcinii, virusul herpesului este un pericol real pentru copil. Herpesul nu afectează fertilitatea și posibilitatea de a concepe copilul și nu este transmis prin spermă. Cele mai agresive forme de herpes sunt diagnosticate la pacienții cu HIV pozitiv.

 

Tratament

Pentru a vindeca virusul herpesului și a scăpa de el pentru totdeauna, este imposibil. Dar asta nu înseamnă că poți să ignori boala. Frecvent recurențele repetate ale herpesului genital indică o imunitate redusă, provocând un disconfort fizic și psihologic semnificativ. Tratamentul antiviral include medicamente care sporesc imunitatea. Medicul va recomanda, de asemenea, să conducă un stil de viață sănătos, să evite stresul, să adauge vitamine la regimul alimentar.

 

Citiți în întregime articolul în noul număr din revista AQUARELLE din luna decembrie 2018. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.76432108879089