Iunie 05, 2018
Sarcina nutriționistului este să identifice și să îndepărteze problema, nu doar să trateze consecinț
Deseori auzim despre importanța unei alimentații corecte, dar putem oare să ne facem în lipsa unui nutriționist un meniu sănătos? Despre problemele care apar din cauza malnutriției, când și cine trebuie să contacteze nutriționistul, ne va povesti medicul Natalia Eșanu.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Natalia Eșanu

Endocrinolog, nutriționist

 

Ce servicii oferă nutriționistului?
În calitate de medic nutriționist eu îi ajut pacientului să aleagă un regim optimal de alimentație, având în considerare subtilitățile organismului, modul de viață al acestuia și preferințele. După un control complex al pacientului, eu depistez problemele, spre exemplu, problema excesului în greutate, și mă gândesc ce tactici merită aplicate pentru înlăturarea problemei și pentru însănătoșirea organismului.

Există o tactică stabilită pentru toți, în ceea ce constă alimentația corectă?
Fiecare om are un organism individual, de aceea, abordarea unui șablon nu are cum fi. Dar există anumite criterii a alimentației corecte, de care trebuie să se mențină orice om. În primul rând - diversitatea alimentară, în al doilea – moderare. Al treilea - proporțiile.  În dietă ar trebui să existe o anumită cantitate de proteine, grăsimi, carbohidrați, minerale și vitamine. Al patrulea - individualitatea. Alegând o dietă anumită trebuie să se țină cont de vârstă, sex, activitate fizică, preferințele fiecăruia și caracteristicile individuale ale corpului. În cele din urmă, nu trebuie să uităm de activitatea fizică, deoarece este legată foarte strâns de nutriție.

Cât de important este pentru un nutriționist să aibă studii în acest domeniu?
Din punctul meu de vedere, studiile în domeniul medicinei pentru un dietolog sunt foarte importante, căci, pentru a realiza anumite rezultate, este necesară identificarea cauzei principale și nu doar eliminarea consecințelor. Spre exemplu, obezitatea poate fi cauzată de alte probleme ale sănătății precum, rezistența la insulină, deficiența hormonilor tiroidieni, deficiența hormonilor sexuali, deficiența hormonului D, anemie sau o combinație a tuturor factorilor. Dacă aceste probleme nu sunt tratate, rezultatul dorit va fi, practic, imposibil de atins. De aceea, un nutriționist trebuie să aibă cunoștințe în domeniu, pentru a fi capabil să ofere ajutor complex și personalizat. 

 

Тел.: 069329339

Întreabă medicul Endocrinolog Nutriționist Dr. Esanu Natalia

Instagram: nataly.esanu

e-mail: nataly.esanu@gmail.com

 Citiți continuarea articolului în noul număr din lunile iunie-iulie 2018, al revistei AQUARELLE.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.70834255218506