Februarie 07, 2023
4 diete virale care sunt daunatoare si iti pot scurta viata
Este sezonul dietelor, insa asigura-te ca iti prioritizezi sanatatea inainte sa slabesti cu orice pret. Aceste diete populare iti pot scurta viata.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Desi luna ianuarie s-a incheiat si e posibil sa o lasi mai moale cu rezolutiile ambitioase de Anul Nou, dietele toxice continua sa hipnotizeze multe femei care isi doresc sa elimine rapid kilogramele in plus. Multe dintre aceste diete la moda elimina grupuri intregi de alimente sau chiar te incurajeaza sa te infometezi, ceea ce nu-i face corpului niciun bine, scrie andreearaicu.ro

Hai sa aruncam o privire la dietele faimoase din ultima vreme si motivele pentru care iti pot afecta longevitatea.

Dieta Razboinicului

Acesta este un tip popular de post intermitent, in care te abtii de la mancare timp de 20 de ore pe zi si mananci intr-o fereastra de patru ore noaptea. E o versiune mult mai stricta a postului intermitent 16:8, in care postesti timp de 16 ore (de obicei peste noapte) si mananci intr-o fereastra de 8 ore, sa zicem intre 13 si 20:00. Postul poate avea unele beneficii pentru sanatate, si de obicei duce la pierderea in greutate, deoarece limiteaza caloriile.

„Miezul fiecarui plan de dieta cu intentia de a pierde in greutate este restrictia”, explica pentru Eatthis.com dieteticianul Lauren Chaffin, fondatoarea Nourished Nutrition. „Corpul este supus la deficit de calorii, astfel incat organismul sa foloseasca alte rezerve de energie”.

Acest lucru face ca organismul sa intre intr-o stare de stres in care se chinuie sa-si conserve energia.

„Corpul nu stie diferenta dintre o dieta si foamete”, spune Chaffin. „Intr-o restrictie extrema, organismul poate incetini ritmul cardiac si metabolismul, si poate inceta sa produca suficienti hormoni de reproducere, printre altele, pentru a conserva energia.” Acesta este un raspuns de protectie, dar poate fi si nesanatos.

Dieta de 24 de ore

Nutritionistul Ann Louise Gittleman a introdus aceasta dieta intr-o carte din 2002 care a facut-o celebra. „Fat Flush” este un asa-numit plan de „detoxifiere” care limiteaza caloriile la aproximativ 300 (luate din lichide) si elimina alimentele solide timp de 24 de ore.

Dr. Su-Nui Escobar, nutritionist si fondator al MenopauseBetter.com, spune ca un post de 24 de ore nu este rau pentru majoritatea oamenilor, cu exceptia faptului ca poate provoca iritabilitate, energie scazuta, dureri de cap si ceata cerebrala. Specialistul te sfatuieste sa nu incerci aceste diete de „curatare” extrema.

„Sunt contraproductive si nu aduc nicio schimbare semnificativa”, spune dr. Escobar. „Orice pierdere in greutate va veni din pierderea apei. In scurt timp vei pune la loc kilogramele pierdute”.

Dieta miraculoasa „Hollywood” de 48 de ore

Vrei sa slabesti pana la 10 kilograme si cativa centimetri in doar doua zile? Aceasta este dieta pe care foarte multe celebritati o urmeaza atunci cand vor sa slabeasca rapid. Dar ai grija: o sa-ti fie foarte foame si s-ar putea sa te si imbolnavesti. Dieta presupune sa bei 120 de mililitri dintr-un amestec de suc de fructe si apa de patru ori pe zi si sa te abtii de la alimente si alte bauturi, cu exceptia apei. Ajungi astfel sa consumi doar 400 de calorii pe zi.

„In general, orice este sub 1.000 de calorii pe zi e ceea ce numim </>. Ar trebui facuta numai sub supraveghere medicala pe perioade scurte de timp”, avertizeaza Julie Upton,  nutritionist si co-fondatoare a Appetite for Health. „Cu cat consumi mai putine calorii intr-o dieta, cu atat este mai probabil ca aceasta sa nu fie sustenabila pe termen lung – deci n-ai facut decat sa-ti chinui corpul.”

Dieta cu ceaiuri de detoxifiere

Aceasta se refera la diferite planuri de slabit care presupun sa bei ceaiuri din plante adesea amestecate cu stimulente, diuretice si laxative menite sa „detoxifieze” organismul.

„Folosirea laxativelor si a substantelor diuretice care provoaca scaune mai dese si urinare nu este o modalitate eficienta de a reduce greutatea intr-un mod semnificativ, deoarece in mare parte elimini greutatea apei”, spune pentru Eatthis.com medicul nutritionist William Li. „De indata ce bei suficient lichid – inclusiv ceai – vei retine apa imediat.”

Verifica lista ingredientelor de pe eticheta ceaiurilor detox inainte de a le consuma, dar, chiar si asa, ai grija. „Deoarece aceste produse nu sunt reglementate corect, pot exista si ingrediente ascunse care nu sunt enumerate si care ar putea fi daunatoare. De asemenea, pot provoca interactiuni cu medicamentele comune, cum e paracetamolul”, spune dr. Li.

Sursa



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.5244472026825