August 03, 2022
Omagiu pentru Maria Bieșu. Primadona Operei Naționale ar fi împlinit astăzi 87 de ani
Astăzi, Primadona Operei Naționale ar fi împlinit 87 de ani. Cea care s-a dedicat cu pasiune artei a fost Artistă a Poporului, Laureată a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, "Doctor Honoris-Causa", Cavaler al "Ordinului Republicii" și deţinătoarea Ordinului Naţional "Steaua României".

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Maria Bieșu s-a născut la 3 august 1935 în comuna Volintiri, raionul Ștefan Vodă. În 1956-1961 a studiat la Conservatorul de Stat din Chișinău. Fiind studentă, a cântat în Orchestra de muzică populară „Fluieraș” (1958). Din 1961 devine solistă la Opera Națională din Chișinău, pe scena căreia debutează în rolul Floria Tosca din opera omonimă de G. Puccini (28 aprilie 1962).

A urmat școala de stagiari La Scala din Milano cu Enrico Piazza (1965-1967). Din 1980, a fost cadru didactic la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. În 1967 s-a învrednicit de premiul I la Concursul internațional „Miura Tamaki” din Tokyo, Japonia. În același an, i se conferă titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova și în 1970 devine Artistă a Poporului din URSS.

Orange Moldova | Orange Moldova – partener general al Festivalului  Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”

A fost membră a mai multor jurii ale concursurilor și festivalurilor internaționale. Din 1983 a fost președintă a Uniunii Muzicienilor din Moldova. În 1990 a fondat Festivalul internațional „Maria Bieșu”, la care participă cântărețe de operă din mai multe țări.

A efectuat turnee artistice în Italia, Germania, SUA, Brazilia, România, Franța, Cuba, Australia și în alte țări. A jucat mai multe roluri: Floria Tosca („Tosca”), Turandot (omonimă) și Mimi („Boema” de G. Puccini), Tatiana („Evgheni Oneghin”), Liza („Dama de pică”), Nastasia („Vrăjitoarea”) și Iolanta (omonimă de P. I Ceaikovski), Aida (omonimă), Leonora („Trubadurul”), Leonora („Forța destinului”), Desdemona („Otello”), Amelia („Bal mascat”, de G. Verdi) ș.a.

S-a stins din viață la 16 mai 2012, fiind înmormântată la Cimitirul Central din str. Armenească din Chișinău.

Sursa - noi.mdconcurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.430419921875