Iulie 24, 2017
Eşti însărcinată? Atenţie la paracetamol, pentru că îţi poate afecta copilul!
Paracetamolul este printre puţinele medicamente pe care medicii le pot prescrie gravidelor, fiind, în cele mai multe situaţii, compatibil cu sarcina. Studiile de factură recentă, însă, îndeamnă la precauţie în administrarea lui, din pricina unor efecte adverse pe care le poate aduce.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Ţinând cont de faptul că aproape jumătate dintre gravidele din SUA iau paracetamol, iar 50% – 60% dintre gravidele din Uniunea Europeană fac acelaşi lucru, până şi o creştere mică a efectelor adverse ale acestui medicament asupra bebeluşului poate să aibă implicaţii importante pentru sănătatea publică.

Un studiu de factură recentă publicat în urmă cu câteva zile de JAMA Pediatrics relevă faptul că femeile însărcinate care iau paracetamol (acetaminofen) în jurul săptămânii 18 şi 32 de sarcină au un risc mai mare să dea naştere unor bebeluși ce vor avea în copilărie probleme de comportament. Cercetătorii au analizat 14.541 femei însărcinate din Bristol, Anglia, cu date preconizate de naştere în perioada aprilie 1991 şi decembrie 1992. Au fost colectate regulat informaţii detaliate referitoare la sănătatea şi dezvoltarea copiilor şi a părinţilor lor şi s-a ajuns la concluzia că, din pricina acestui paracetamol consumat în sarcină, copiii ajunşi la vârstă de 7 ani s-au confruntat cu probleme comportamentale.

Dezvoltarea neurologica a copilului poate avea de suferit în urma administrării acestui medicament

Comparat cu femeile care nu au luat paracetamol în săptămâna 18 de sarcină, cele care au luat medicamentul în acea perioadă au avut cu 42% mai multe şanse să identifice la copiii lor hiperactivitate şi cu 31% mai multe şanse de a observa probleme de conduită la cei mici. Femeile care au luat paracetamol în săptămâna 32 au fost cu 29% mai predispuse către a avea un copil cu dificultăţi emoţionale în jurul vârstei de 7 ani, iar copiii ale căror mame au luat paracetamol în ultima parte a sarcinii au avut cu 46% mai multe şanse să se confrunte cu o serie de dificultăţi comportamentale decât mamele care nu au luat paracetamol.

Deşi identificarea unei legături între administrarea de paracetamol în timpul sarcinii şi problemele de comportament ale copiilor nu este o dovadă a faptului că această substanţă este cauza problemelor, autorii studiului au afirmat că rezultatele studiului ridică îngrijorări cu privire la faptul că expunerea fătului la paracetamol poate să contribuie la amplificarea problemelor ce ţin de dezvoltarea neurologică.

Comportamente din sfera ADHD, legate de folosirea de paracetamol

De altfel, potrivit publicaţiei Seattle Times, câteva studii epidemiologice au făcut legătura dintre folosirea paracetamolului în sarcină şi comportamente de tip ADHD la copii. Acest lucru a fost observat pe un lot mare de copii şi de mame din Danemarca, dar şi pe un lot similar din Noua Zeelandă.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.44268465042114