Căpușele
Și oamenii, și animalele trebuie să se ferească de căpușe. Principala caracteristică a mușcăturii este că noi nici nu o observăm, de obicei, nu simțim vreo durere, usturătură, discomfort. Locul mușcării nu se scarpină și nu tinde la discomfort. Însă căpușele – răspânditoare de boli periculoase precum encefalită virusală, erlihioză monicitară umană, boala Lime, ș.a. Netratarea oricărei dintre aceste boli poate deveni virală și mortală. Desigur că nu fiecare căpușă este răspânditoare de vreo boală periculoasă, dar cine știe, care anume te-a mușcat.
Viespele, Albinele, Bondarii
E imposibil de nevăzut mușcătura de insecte înțepătoare. E mereu neplăcut și dureros. Pe locul înțepăturii rămâne o pată roșie, posibil apariția sângerării sau a unei reacții alergice.
Însuși iadul, condus de insecte înțepătoare nu este periculos, însă ar fi posibil să se dezvolte o reacție alergică, care poate ajunge chiar până la șoc anafilactic. Nivelul de pericol depinde la fel de locul unde a înțepat insecta. Atât pentru copii, cât și pentru adulți pot prezenta, un risc înalt, situațiile, când insecta înțeapă în regiunea gurii, ochii, gâtului. Șocul anafilactic e posibil datorită reacției organismului la mușcătura insectei înțepătoare. Primele simptome: înroșirea locului înțepat, îngreunarea respirației, mâncărimea, suprarespirația.
Țânțarii
Să te molipsești de malarie după mușcătura de țânțar aproape că este imposibil în Moldova. Însă mușcătura lui amenință cu mâncărime și reacție alergică. Copiii mai greu suportă înțepăturile de țânțar, mai ales atunci când mușcăturile-s mai multe.
Nu scărpinați locul mușcat. E de dorit să spălați acel loc cu apă caldă și săpun, așa încât să excludem posibilitatea de a intra infecția în rană. Pentru a scădea nivelul de mâncărime e nevoie de un compres rece și o bucată de gheață. Dacă s-a început vreo reacție alergică, luați un preparat antihistaminic, care va scoate mâncărimea și va micșora simptomele alergiei.
Continuarea o găsiți în revista AQUARELLE (iulie-august 2017)