August 31, 2020
Cele mai frecvente greşeli în LIMBA ROMÂNĂ
Folosim adesea cuvinte fără să ne dăm seama că e un context nepotrivit sau că formularea este greşită. Limba noastră-i o comoară şi păcat ar fi s-o înfundăm în adâncuri fără a o studia măcar un pic. Iată cele mai frecvente greşeli ale moldovenilor.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

CAREVA. Mulţi obişnuiesc să spună „careva detalii” sau „careva informaţii”. Am putea folosi simplu – detalii sau informaţii. Dacă vrem să accentuăm, totuşi, atunci spunem: mai multe detalii, nişte/alte informaţii. CAREVA este pronume nehotărât, sinomim cu cineva. Contextul corect: Careva a citit Poezii de Mihai Eminescu?

În dependenţă. În vorbirea orală multora le scapă „în dependenţă de vreme” sau „în dependenţă câţi vor veni la petrecere”. Facem dependenţă de ciocolată, de cafea. E bine să ne corectăm şi să spunem ÎN FUNCŢIE DE. 

Coboară jos sau urcă sus. Este evident că nu poţi coborî în sus şi invers. De aceea, un pic mai multă atenţie nu strică niciodată şi astfel vom evita folosireaa acestor pleonasme.

La Italea. E bine cunoscut faptul că atunci când ne referim la ţară spunem „în”, iar când e vorba de oraşe „la”. Mergem la Paris. Rudele sunt stabilite în Spania.

Se vinde. Cine dintre voi nu a văzut anunţuri care încep cu „se vinde apartament”, „se vinde un cărucior pentru copii”?Adevărul e că aceste bunuri nu se vând singure. Formularea este o calchiere din rusă şi e musai să o evităm. De aceea, este indicat să scriem „De vânzare”.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.52950263023376