Iunie 16, 2021
Ce să porți dacă ești invitată la o nuntă
Au început nunțile, iar dacă ai, cel puțin, o invitație, atunci trebuie să te preocupe subiectul: în ce să te îmbraci. Ai auzit din diverse surse că nu e indicat să porți alb ca să nu fii confundată cu mireasa, dar ce altceva mai știi că e bine sau nu?

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Este ok să porți o rochie albă dacă are imprimeu?

NICIODATĂ. Scurt și la obiect: nu este ok să porți alb la o nuntă, sub nicio formă, acesta fiind, prin tradiție, rezervat miresei. În afara cazului în care mirii specifică în mod clar înaintea evenimentului faptul că este dorința lor ca invitații să poarte alb (de exemplu, poate fi vorba despre o petrecere cu tematică black & white), evită cu orice preț să porți alb la o nuntă – da, chiar și dacă este vorba despre piese de îmbrăcăminte care nu ar putea fi confundate, în principiu, cu o rochie de mireasă (un jumpsuit alb, un compleu format din pantaloni și sacou alb, o rochie albă cu print colorat). Evită, de asemenea, orice nuanțe apropiate albului – bej foarte deschis, ivoire etc. La urma urmei, de ce ai vrea să riști să superi mireasa și, pe deasupra, să atragi inevitabil comentarii răutăcioase, în condițiile în care ai atât de multe opțiuni în afara albului?

Este ok să porți negru?
DA. În trecut, negrul era evitat la nunți, fiind asociat cu doliul, însă lucrurile stau cu totul altfel în ziua de azi, negrul fiind una dintre cele mai elegante opțiuni pentru un eveniment formal. Singurul lucru de care ar trebui să ții totuși cont pentru a da ținutei un aer festiv, potrivit unui eveniment fericit precum o nuntă, este să spargi sobrietatea negrului cu ajutorul accesoriilor sau al machiajului. O rochie neagră ori un smoking negru, alături de pantofi colorați sau bijuterii cu pietre colorate, plus un ruj într-o nuanță aprinsă, sunt printre cele mai inspirate alegeri vestimentare pentru o nuntă.

Este ok să porți culori foarte aprinse?
DEPINDE… cât de aprinse. Păstrează mereu în vedere faptul că, la o nuntă, este de dorit ca mirii să fie centrul atenției în ziua respectivă, iar invitații sunt acolo pentru a sărbători împreună cu ei evenimentul special, nu pentru a face ei înșiși un statement. Așadar, da, este perfect în regulă să porți haine în culori vii, vesele, însă, pentru a rămâne classy, evită piesele vestimentare sau accesoriile prea extravagante, care distrag atenția de la cuplu și o plasează asupra ta. O rochie sau un jumpsuit cu imprimeu (care include pete de culoare în tonuri aprinse) sunt opțiuni bune, la fel și nuanțele-bijuterie (verde smarald, albastru cobalt, mov pupuriu). Dacă optezi pentru o ținută în culori puternice, păstrează coafura, machiajul și accesorizarea într-o sferă minimalistă, totuși.

Este ok să porți o rochie scurtă?
Depinde. Încearcă să te orientezi după dress code-ul evenimentului (aruncă un ochi pe invitație, unde este, cel mai probabil, menționat, sau, dacă nu, întreabă pur și simplu pe unul dintre miri) și, bineînțeles, ghidează-te mereu după… bunul simț. Multe nunți includ o ceremonie religioasă desfășurată în biserică, unde este nerespectuos să porți o rochie prea scurtă. De asemenea, dacă dress code-ul este black tie sau white tie, o rochie scurtă va arăta nelalocul ei, fiind vorba despre un eveniment mai sofisticat, unde este necesar să porți o rochie lungă. În cazul în care dress code-ul este cocktail, sau dacă petrecerea se desfășoară într-un cadru mai relaxat (pe plajă sau într-o grădină), o rochie scurtă este o alegere cât se poate de inspirată. Dacă alegi să porți o rochie scurtă, optează pentru o lungime nu cu mult deasupra genunchiului – este varianta cea mai safe nu numai pentru a păstra o aură elegantă, ci și pentru a evita eventuale „wardrobe malfunctions”, în special pe ringul de dans.

Este ok să nu porți tocuri?
Bineînțeles. Cu toate că tocurile sunt varianta go-to pentru orice eveniment formal, nu sunt sub nicio formă obligatorii. Dacă nu te simți confortabil purtând încălțări cu toc înalt, sau dacă pur și simplu nu sunt stilul tău, optează pentru o pereche de balerini sau pentru kitten heels. Pentru a menține un aer sofisticat și pentru a evita să arăți un pic prea casual, optează pentru modele din materiale prețioase (din catifea ori satin, de pildă) sau care au un detaliu mai special (panglici care se leagă de jur împrejurul gleznei, aplicații de cristale sau mărgele etc.). Consultă dress code-ul evenimentului pentru a te asigura că te încadrezi în peisaj – pentru un dress code mai formal (black tie sau white tie), cea mai potrivită opțiune sunt pantofii închiși pe picior (cum ar fi balerinii cu vârf ascuțit sau pătrat), în cazul unui dress code cocktail, poți merge pe varianta unor pantofi cu baretă pe călcâi (din nou, optează pentru un model elegant, cu detalii prețioase, eventual cu kitten heel), iar dacă este vorba despre o petrecere pe plajă ori un garden party, este în regulă să porți sandale fără toc (un model cu șnur care se leagă pe picior e o opțiune classy și romantică, perfectă alături de o rochie vaporoasă).

Este ok să porți un top și o fustă în locul unei rochii?
Da. În mod tradițional, rochiile sunt piesa vestimentară cel mai adesea asociată cu evenimentele formale, însă este perfect în regulă să optezi pentru un top și o fustă în locul clasicei rochii – de altfel, se remarcă acest trend inclusiv pe covorul roșu al evenimentelor de la Hollywood. La Premiile Oscar din acest an, Carey Mulligan a purtat o ținută Valentino formată dintr-un crop top și o fustă amplă, iar outfitul a propulsat-o pe listele best dressed ale majorității publicațiilor. Regula în cazul în care vrei să optezi pentru această variantă de ținută este să alegi două piese asortate, ambele din același material/cu același imprimeu/în aceeași culoare, căci în caz contrar, efectul va fi unul prea casual și nepotrivit pentru o nuntă. Și pentru că tot vorbim despre alternative la rochie, da, este ok să porți un costum (alege unul elegant, tip smoking, cu pantaloni pană și un sacou clasic, alături de care poți purta o bluză din mătase cu panglică pe gât, pentru a îndulci aerul sobru și a da un aer ultrafeminin ținutei).

Este ok să porți aceeași ținută la mai multe nunți?
Da. Dar pentru a evita să arăți fix la fel la mai multe evenimente, schimbă accesoriile. Este cel mai simplu mod de a da un refresh unui outfit, făcându-l să pară mereu altfel, deși piesele de bază sunt aceleași. De altfel, este chiar de dorit să refolosești hainele – să fim serioși, cine vrea să cumpere câte o rochie scumpă pentru fiecare eveniment la care merge?! Nu este numai risipă de bani, ci și nesustenabil. Ideal este să ai una-două rochii simple în garderobă, pe care le poți „reinventa” cu fiecare ocazie într-un look diferit, datorită accesoriilor.

DO&DON'T

DO: Dacă nu ești sigură ce presupune dress code-ul menționat pe invitație, sau dacă ai dubii legat de un anumit detaliu (de pildă, familiile mirilor sunt foarte conservatoare și nu știi dacă nu e cumva un faux pas să porți negru), întreabă pur și simplu mireasa. Fă-o cu câteva luni înainte de eveniment, ca să ai timp să compui un outfit și să nici nu o deranjezi în perioada aglomerată fix dinaintea nunții.

DON’T: Accesoriile ultra extravagante (pălăriile cu boruri gigantice, cu pene, cu voalete dramatice, capele cu trenă, pantofii cu tocuri atât de înalte încât abia poți păși) sunt de păstrat pentru alte evenimente. Nunta altcuiva nu este momentul în care să te dai în spectacol. Keep it classy și mergi pe eleganță clasică.

DO: Dacă nu ai deja o rochie potrivită și nici nu prea vrei să cumperi una special pentru eveniment, poți apela la servicii precum Rent The Runway, care împrumută, contra unei sume, piese de designer (prețul diferă în funcție de valoarea produsului).

DON’T: Dacă mergi însoțită de un partener (iubit, soț), evită să vă asortați pe modelul tu porți o rochie turcoaz așa că el va purta cravată și batistă turcoaz. Arată ca ceva ce ar purta un cuplu la balul bobocilor, nu un set de adulți la un eveniment sofisticat. Dacă vreți să vă asortați, faceți-o în mod subtil – de pildă, tu porți o rochie albastră, iar el un costum bleumarin, astfel încât va încadrați în aceeași paletă cromatică, dar nu arătați prea matchy-matchy.

DO: Dacă porți o rochie cu bretele sau căzută pe umeri, ar fi bine să ai la tine un șal pentru ceremonia religioasă (care va fi util și la căderea serii, dacă petrecerea va fi în aer liber).



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.0647168159485