ConÅ£ine în primul rând cabohidraÈ›i compuÈ™i sănătoÈ™i, care sunt pentru noi o sursă de energie, precum ÅŸi vitamine din grupa B, indispensabile pentru funcÅ£ionarea celulelor nervoase, acid folic, zinc, magneziu, calciu, anumite cantităţi de proteine ÅŸi foarte necesarele fibre alimentare, scrie okmagazine.ro.
Produs | Cantitatea | Valoare energetică (kcal) | Proteine (g) | Llipide (g) | Carbohidraţi (g) |
---|---|---|---|---|---|
Baghete | 100 g | 282 | 7,9 | 1,7 | 60,1 |
Chiflă dulce | 100 g | 299 | 8,0 | 5,3 | 53,7 |
Chiflă dulce cu brânză | 100 g | 318 | 10,6 | 12,3 | 40,1 |
Chiflă dulce cu gem | 100 g | 293 | 6,5 | 4,2 | 57,1 |
Chiflă dulce cu mac | 100 g | 304 | 7,5 | 5,2 | 55,5 |
Chiflă simplă | 100 g | 235 | 8,0 | 0,9 | 48,9 |
Chifle de grâu | 100 g | 272 | 7,3 | 1,5 | 58,5 |
Franzelă | 100 g | 333 | 7,0 | 7,0 | 61,6 |
GogoÅŸi | 100 g | 296 | 5,6 | 13,0 | 38,8 |
Pâine cu seminÅ£e | 100 g | 228 | 8,6 | 1,4 | 43,9 |
Pâine de grâu | 100 g | 249 | 6,8 | 1,4 | 56,0 |
Pâine de secară | 100 g | 223 | 5,6 | 1,7 | 51,5 |
Pâine normală | 100 g | 245 | 5,4 | 1,3 | 57,0 |
Pâine pentru tost | 100 g | 305 | 8,1 | 4,7 | 58,8 |
VALORILE NUTRITIVE ALE PÂINII
Din punct de vedere al calităţilor nutritive, cea mai valoroasă este pâinea integrală– coaptă din făină integrală de grâu sau de orz, care conÅ£ine mai multe vitamine ÅŸi săruri minerale precum ÅŸi fibre alimentare ce sunt prezente în tărâÅ£e.
Pâinea albă nu are valoare nutritivă înaltă, în plus având ÅŸi un număr mai mare de calorii. Pâinea cu adaos de seminÅ£e integrale ale plantelor oleaginoase: floarea soarelui, dovleac, susan, in, soia, mac, porumb sau chimen, constituie o sursă suplimentară de vitamine, săruri minerale ÅŸi acizi graÅŸi nesaturaÅ£i.
ROLUL PÂINI ÎNTR-UN REGIM SÄ‚NÄ‚TOS
Fibra prezentă în pâinea neagră curăţă intestinul de resturile de mâncare, favorizează miÅŸcările peristaltice, absoarbe apa, dă timp de câteva ore o senzaÅ£ie de saÅ£ietate.
Aceasta din urmă potoleÅŸte pofta de mâncare ÅŸi permite menÅ£inerea unei siluete suple. În plus, ajută la coborârea nivelelor de colesterol din sânge, deoarece limitează absorbÅ£ia acestuia la nivelul tubului digestiv. Printre contraindicaÅ£iile consumării de pâine neagră se numără ulcerul gastric ÅŸi duodenal precum ÅŸi afecÅ£iunile ficatului ÅŸi cele ale intestinului, deoarece pâinea neagră creÅŸte aciditatea ÅŸi produce balonări.
În seminÅ£ele de cereale se găseÅŸte gluten. Persoanele care suferă de celiachie nu pot consuma pâine „normală'. Aceasta este valabilă ÅŸi la pacienÅ£i suferind de phenylketonuria, care nu tolerează proteinele naturale.
Pâinea albă este delicată ÅŸi uÅŸor de digerat. Se recomandă copiilor mici, persoanelor suferind de afecÅ£iuni ale intestinului, de ulcer gastric sau de boli de pancreas. Dacă nu o vom consuma în exces, pâinea nu ne va îngrăşa.