Iunie 24, 2022
9 lucruri surprinzătoare pe care ochii le pot dezvălui despre sănătatea ta
Oricât de romantic ar suna, ochii nu sunt ferestrele sufletului. Însă pot fi ferestrele pentru altceva, iar acel ceva este sănătatea ta!

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Fie că ochii tăi sunt iritați sau roșii, sau simți că se petrec alte schimbări care nu sunt atât de vizibile, dacă îți vei analiza un pic globul ocular îți vei putea da seama de o grămadă de informații legate de sănătatea ta. Bineînțeles, nu ar trebui să te bazezi numai pe asta, cel mai bine ar fi să mergi la doctor, atunci când ai o problemă gravă sau majoră. Între timp, citește despre aceste 9 lucruri surprinzătoare pe care le poți afla cu o privire în oglindă.

1. Îți forțezi ochii

Ochii iritați și roșii sunt un semn clar de forțare a privirii. Fie că ți-ai purtat lentilele de contact prea mult timp sau nu te-ai mișcat din fața calculatorului întreaga zi, epuizarea ochilor se prezintă cu înroșire, uscare și disconfort. Picăturile de ochi ar putea să te ajute. Uitatul la ecranul computerului pentru o perioadă prea lungă de timp poate duce la complicații serioase, așa că trebuie să ai grijă și să mai faci câte o pauză din când în când.

2. Ai o boală care îți afectează vasele de sânge

Ochiul este singurul loc din corpul uman în care vasele de sânge se pot vedea fără să fie nevoie de operație. Știm cum arată vasele de sânge normale, așa că orice schimbare în dimensiunea sau forma lor poate indica hipertensiune sau ateroscleroză, care sunt amândouă asimptomatice.

3. Suferi de alergii

Dacă ai văzut vreodată o reclamă pentru medicamente de alergie, știi că ochii înlăcrimați, apoși, roșii și cu mâncărimi sunt niște indicatori comuni ai alergiei. De obicei, puțină roșeață nu înseamnă nimic serios, dar iritarea cauzată de alergii poate apărea doar la un singur ochi, pe când roșeața cauzată de o răceală, spre exemplu, va apărea cel mai probabil la ambii.

4. Ești stresată – sau sensibilă la cafeină

Acea zbatere enervantă a pleoapei care ți se întâmplă din când în când poate semnala epuizare, stres sau sensibilitate la cafeină. Mai întâi, renunță la consumul de cafea ca să vezi dacă problema se rezolvă. Dacă este de la stres – și știm că este mai ușor de zis decât de făcut – încearcă să îl reduci. În cazuri rare, ce-i drept, o pleoapă care se zbate ar putea fi un semnal pentru o boală neurologică sau musculară mai serioasă (spasme). Dacă nu ești stresată, ești odihnită și nu ai băut cafea, iar pleoapa ți se zbate constant, cel mai bine ar fi să consulți un doctor.â

5. Ai putea avea probleme neurologice

Schimbările în anatomia ochiului pot dezvălui o întreagă serie de probleme neurologice. Dacă pupilele tale nu reacționează normal la cantitatea de lumină, dacă ai dificultăți să îți miști ochii dintr-o parte în altă sau în sus și în jos, sau dacă vezi dublu cu unul sau cu ambii ochi, aceste lucruri ar putea indica mai multe probleme, de la o scleroză multiplă la migrene.

6. Ai putea avea colesterolul ridicat

Regimul tău alimentar îți poate afecta și el felul în care arată ochii tăi. Dacă observi un cerc sau un arc de cerc albicios în jurul irisului, ar putea fi un semn de colesterol ridicat. Culoarea albă este cauzată de un depozit de lipide aflat în colțurile corneei – rezultatul nivelului ridicat de colesterol.

7. Ai putea avea diabet

Deși nu sunt vizibile cu ochiul liber, anumite schimbări ale retinei și ale vaselor de sânge ale ochilor îi pot indica unui specialist prezența diabetului. Doctorul poate observa prezența unei plăci pe retină sau mici hemoragii în capilarele retinei pe care le au de obicei oamenii cu această boală.

8. Ai petrecut prea mult timp la soare

Ochii pot servi și ca un indicator al deteriorării produse de soare asupra corpului tău de-a lungul anilor. Ideea de bază este să îți protejezi mereu ochii cu ochelari de soare de calitate și să aplici cremă de protecție cu SPF pe tot parcursul anului, nu doar vara.

9. Doar îmbătrânești

Disconfortul îți poate indica și simplul fapt că ochii tăi îmbătrânesc. Cu vârsta, ochii îți devin mai uscați și nu mai produc atât de multe lacrimi. Dacă observi o uscare foarte pronunțată a ochilor, poate ar fi timpul să treci de la lentile de contact la ochelari (dacă ai nevoie), pentru că lentilele de contact pot irita ochii și mai rău.

Sursa - elle.ro



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.93421721458435