Octombrie 14, 2019
Află cum să treci cu ușurință prin divorț fără să suferi
Vă consultă psihologul de la American Medical Center - Svetlana Sandler.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Conform statisticilor, aproximativ jumătate din căsătorii se încheie cu divorțul. Destrămarea familiei este unul dintre cele mai dificile momente din viață, care necesită adesea ajutor profesional - terapia unui psiholog.

 

Ce greșeli fac cel mai des femeile când vine vorba de divorț?

Prin divorț nu trebuie să treci, ci mai degrabă trebuie să lupți. Dorința de a ne controla soțul, și de a-l ține aproape, este cea mai mare greșeală. Trecând printr-un divorț, nu trebuie să vă amintiți cum ați fost odată, ci mai degrabă, cum merită să trăiți acum. Poate că nu observăm, însă majoritatea oamenilor tratează divorțul drept ceva rușinos și înjositor. Este total greșit să crezi astfel. 

Acest gând ne face să ne simțim foarte rău, din punct de vedere psihologic. Nu, divorțul nu e un moment jenant, însă este un lucru extrem de dificil. Dacă bărbatul este cel ce inițiază divorțul, atunci cu siguranță, este vorba de înșelare. Pentru femei, acest lucru devine o adevărată traumă. Nu-i de-ajuns că toată viața se schimbă drastic, mai mult ca atât, o femeie care află că a fost înșelată, psihologic se simte distrusă.

 

Este nevoie întotdeauna de ajutorul unui psiholog în caz de divorț?

Divorțul – într-o oarecare măsură este considerată un deces, o moarte a sentimentelor, a relației. În propria noastră rațiune, rămân a mai trăi obiceiurile, deprinderile legate cu acel om, care nu mai face parte din viața noastră. Până la divorț, în capul femeiei era loc și de un "mâine", și de "luna viitoare", și de "anul viitor". Acum însă, ea nu știe ce va fi peste cinci minute. Trecând printr-un șoc inexplicabil. 

Femeia încearcă să se gândească la una, la la a doua, la a treia, însă, nu poate ieși din acest mâl al nedreptății. Cel mai dificil este atunci când în afară de soț, ea nu are pe nimeni. Și mai strașnic este atunci când ai copii, și nu găsești cuvinte să le explici ceea ce se întâmplă. Trebuie să fii puternică, să te ții în frâu. Dar cum? Aceste întrebări te omoară, te distrug.  Ele pur și simplu nu au un răspuns. Pentru că nu mai este loc de un mâine, de un viitor comun. "Cum a fost în stare?"; "Cu cine?"; "De ce?" - aceste întrebări neîncetat răsună în capul fiecăreia.

Suntem toate diferite, însă reacțiile psihologice, de regulă, sunt aceleași. Ceea ce se întâmplă cu femeia care a aflat că soțul său vrea să divorțeze este de nedescris. Desigur că, împreună cu psihologul, poți trece mai ușor peste acest moment tensionant și cu mai puține pierderi emoționale. 

 

Adesea, decizia de a divorța vine atunci când apare un copil în familie.

De regulă, dorința de a divorța apare neașteptat. Tragedia apare atunci când femeia află că soțul a înșelat-o. Ce ar putea face o femeie? Să înțeleagă că partenerul său de viață este infantil care nu-i în măsură să-și asume anumite obligații. 

 

Merită de explicat copilului că părinții divorțează?

Cum să faci acest lucru fără a-l trauma? Divorțul în orice caz este o traumă psihologică pentru orice copil. Este mai ușor atunci când copilul este încă mic. Consultarea unui psiholog vă va ajuta la reducerea riscurilor. Nu trebuie să ne mințim copiii, ei oricum simt totul, chiar dacă încă nu le înțeleg pe toate. Sarcina părinților este de a exclude copiii din această poveste tensionată.

Copilul trebuie să mențină relațiile atât cu mama cât și cu tata. Când copiii vor crește, vor înțelege de ce părinții au ajuns la asemenea concluzii. Și este important ca copilul să realizeze când va deveni mare, că părinții au făcut totul pentru ca el să crească într-un mediu prielnic. 

 

Există anumite metode și tehnici care te ajută să faci față stresului?

În momentele dificile, este neapărat să vă relaxați și să eliminați stresul. Pentru aceasta este nevoie să vă faceți comod, să închideți ochii, să respirați liniștit, așa cum o facem în timpul somnului. Cu fiecare expirație, vă veți elibera de tensiunea care vă macină. Imaginați-vă că e o zi cu soare, că de-asupra voastră plutește un nouraș, pe care sunteți capabili să puneți toate trăirile negative și neplăcerile. Gândiți-vă că astăzi sunteți la fel de minunată ca și această zi, la fel de caldă, ușoară și senină. 

Închipuiți-vă că, în momentul în care vă veți întoarce în propriul corp, vă veți umple de o lumină aurie, din cap până-n picioare. Și atunci când expirați, toate gândurile negative vă părăsesc. Permiteți-i corpului vostru să se relaxeze.

Citește continuarea articolului în numărul din luna octombrie 2019 al revistei AQUARELLE



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.56270956993103