Septembrie 23, 2019
Chirurgul-proctolog Olga Constantinică:

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Dosarul AQ

Studii
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova

Experiență în muncă:
35 ani.

 

Realizări profesionale
Medic categoria superioară.
Autorul a 19 lucrări științifice.
Membru al Asociației Chirurgilor din Republica Moldova și al Asociației Medicilor din Țările Balcanice.

Locul de muncă
Centrul Sănătății Familiei GALAXIA, bloc 2, etajul 2, cabinetul nr. 6.

 

Funcția
Chirurg-proctolog

Telefon:
022-782-626
069-339-282

 

Dacă planificați sarcina

În organismul femeilor însărcinate, au loc dereglări hormonale, de aceea, orice problemă de sănătate, în această perioadă se intensifică. În timpul sarcinii, crește riscul de a dezvolta varice, atât a membrelor inferioare cât și a zonei anale. Acest lucru este motivat de faptul că, greutatea fătului exercită o presiune crescută asupra venelor pelvisului. Compresia venelor retroperitoneale atinge valoarea maximă până la sfârșitul sarcinii.

Factorii hormonali joacă un rol important: creșterea nivelului de progesteron face ca pereții venoși să devină mai vulnerabili. De remarcat este faptul că noile tehnici pot rezolva aproape orice problemă a pacientului, inclusiv operația femeilor însărcinate sau ale celor care alăptează. Cu toate acestea, în această perioadă este exclusă întrebuințarea medicamentelor, de aceea, medicii sunt limitați în acțiunile lor. De aceea, eu le sfătuiesc femeilor să consulte medicul specialist în perioada de planificare a sarcinii, pentru a exclude dezvoltarea problemelor în timpul sarcinii. 

 

Diagnosticul modern

Videorectoscopia face posibilă detectarea și tratarea bolilor rectului într-o etapă inițială, când acestea încă nu provoacă suferință. Studiul este necesar și important, deoarece în Moldova există o incidență foarte mare de cancer de colon.

Videoanoscopia este o metodă nedureroasă de studiere a canalului anal care nu necesită pregătire specială, timp și reabilitare. Permite examinarea a până la 10 cm din canalul anal, dezvăluind noduri hemoroidale interne, polipi, papiloame, fisuri și alte boli din această zonă.

La urma urmei, cauza aceleași mâncărimi anale poate fi un papilom anal banal. Este important să știți că orice problemă poate fi rezolvată, principalul lucru este să o detectați în timp util.

 

Tratamentul nechirurgical al hemoroizilor

Tehnica undelor radio este considerată un tratament nechirurgical al nodurilor hemoroidale. Aceasta este o tehnică unică, în care sunt utilizate undele radio cu o frecvență înaltă, care rezolvă multe probleme proctologice, inclusiv hemoroizi. Utilizând această metodă, se efectuează o incizie fără contact a țesuturilor moi și a coagulării vasculare. Astfel, metoda undelor radio vă permite să faceți o incizie fără impact fizic și chiar o presiune ușoară asupra țesutului, ceea ce nu duce la distrugerea mecanică a celulelor și la necroza ulterioară. Tehnica undelor radio prezintă multe avantaje. 

 

De știut!
După patruzeci de ani, atât bărbații, cât și femeile trebuie să viziteze medicul proctolog anual, chiar dacă nu există dureri sau vreun disconfort.  De asemenea, trebuie să consulte medicul proctolog femeile care planifică sarcina, femeile gravide, femeile care au născut recent, persoanele supraponderale, oamenii care duc un mod de viață sedentar, persoanele care au rude de gradul I, care suferă de neoplasm malign al rectului; abuzatorii de laxative și cei care practică sexul anal.

 

Citiți articolul în întregime în numărul din luna septembrie 2019, din revista  AQUARELLE.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 2.0780553817749