Alergia – una din problemele lumii moderne, care cu fiecare an devine tot mai actuală.
Expunerea la soare, unele plante, insectele și multe altele pot provoca alergii.
Problema actuală
Alergia nu este o boală, ci este o reacție a sistemului imunitar la anumite substanțe – (alergeni), care se dezvoltă prin contact direct cu aceștia. Organismul crede că unele substanțe, care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor, prezintă un pericol și începe să reacționeze violent după ce intră în contact cu aceștia. Având în vedere că alergia este o reacție a organismului și nu o boală, în prezent nu există niciun remediu complet pentru această problemă. Medicina modernă oferă măsuri preventive, precum și tratamentul cu antihistaminice, eliminând simptomele alergiilor.
Deși alergiile se pot dezvolta de la aproape orice produs sau substanță, există un număr de factori care o declanșează. Acestea includ ereditatea, ecologia săracă, imunitatea slăbită, antibioticele necontrolate, stresul.
Exacerbări pe timp de vară
În timpul verii există o creștere a numărului de reacții alergice datorită faptului că în această perioadă a anului există mai mulți factori care cauzează cel mai des alergii.
Polenul
Polenul plantelor cu flori este unul dintre cele mai puternice alergene. Alergia sezonieră a polenului are chiar propriul nume - polinoză, iar această specie este una dintre cele mai frecvente din lume.
Simptome comune ale alergiei la polen
Rinită acută,
Congestie nazală,
Lăcrimarea, inflamarea și înroșirea ochilor,
Strănuturi frecvente, tuse,
Mâncărimi la nivelul ochilor,
Uneori, astm bronșic.
Alergie în urma expunerii la soare
Razele solare ne oferă un bronz frumos și ne hrănesc cu vitamina D, însă pot și negativ să afecteze sănătatea. Alergiile de la razele solare pot avea consecințe nedorite. Photodermatitis (așa-numitul tip de alergie) se manifestă prin interacțiunea dintre lumina soarelui și o substanță care se află pe piele sau în interiorul acesteia.
Apa de toaletă, cremele, unguentele, deodorantele, care sunt folosite înainte de a intra în contact cu razele solare, pot provoca alergii. Elementele chimice, pe care le conțin aceste produse, atunci când intră în contact cu lumina soarelui, pot provoca alergii.
Simptomele alergiilor care apar în contact cu razele solare
Înroșirea și inflamarea pielii,
Mâncărime și arsură.
Alergia alimentară
Unele fructe, legume, fructe de padure, fac parte din produsele care pot provoca alergii. Cel mai adesea, copiii suferă de alergii alimentare în timpul verii, dar adulții se pot confrunta, de asemenea, cu această problemă. Fructele și legumele care conțin o alergenitate crescută sunt zmeura, căpșuna, vișina, harbuzul, roșiile ș.a. Există, de asemenea, o mare probabilitate de a te intoxica în timpul plecărilor la odihnă, experimentând noi alimente necunoscute.
Simptomele alergiei alimentare
Erupție cutanată însoțită de mâncărime severă.
Urticarie, eczemă, rareori rinită alergică, tuse.
Șoc anafilactic.
Alergie la insecte
Uneori este suficient să intri în contact cu insectele pentru a începe alergia. Poate duce la o ușoară iritare a pielii, la șocul anafilactic, uneori chiar și la moarte.
Simptomele alergiei la insecte
Înroșirea pielii
Iritație, mâncărimi,
Șoc anafilactic.
Tratament
Tratamentul constă în eliminarea simptomelor alergiilor. Antihistaminicele pot fi prescrise numai de un alergolog. Cea mai eficientă modalitate de a evita alergiile este eliminarea sau minimizarea contactului cu alergenul. Imunoterapia este recomandată pacienților care suferă de alergie la polen.
Principiul terapiei este introducerea în organism a unei cantități mici de alergen înainte de începerea sezonului activ al plantelor cu flori. Astfel, organismul se obisnuiește cu alergenul și nu reactionează atât de violent în timpul perioadei de exacerbare.
Citiți continuarea articolului în numărul din luna iunie a revistei AQUARELLE 2019.