Glanda tiroidă este una dintre cele mai mici glande endocrine din corpul nostru. Dar, în același timp, ea este responsabilă pentru multe procese vitale. Afecțiunile tiroidiene afectează ambele sexe, însă femeile se confruntă cu acestea mult mai des decât bărbații.
Despre simptomele și tratarea bolilor endocrine, dar și despre prevenirea acestora, ne va vorbi medicul endocrinolog, Veronica Cernelev.
Glanda tiroidă este organul responsabil pentru producerea de hormoni, cum ar fi tiroxina (T4), triiodotironina (T3) și calcitonina. Acești hormoni sunt implicați în reglarea metabolismului, afectează funcționarea sistemului cardiovascular, a tractului gastrointestinal, a sistemului reproducător și a sistemului nervos. Pentru majoritatea oamenilor, sănătatea glandei tiroide este asociată cu normalizarea iodului în organism, și într-o oarecare măsură, acest lucru este adevărat, deoarece, iodul este necesar pentru sinteza tiroxinei și triiodotironinei.
La noi în țară se observă deficit de iod. O parte din populație, atât copii cât și adulți, nu primesc rata zilnică necesară de iod, prin urmare, bolile tiroidiene asociate cu deficiența acestui element sunt printre cele mai frecvente în țara noastră.
Boli și simptome
Fiecare boală tiroidiană are propriile simptome.
Hipotiroidism – această diagnoză este stabilită atunci când organismul produce insuficientă tiroxină și triiodotironină. Pacientul se simte obosit, anxios, prezintă creștere în greutate, pielea și unghiile au un aspect nesatisfăcător, cade părul, ciclul menstrual este instabil.
Hipertiroidismul (tirotoxicoza) - În hipertiroidism, persoana devine nervoasă, irascibilă, își pierde greutatea, crește bătăile inimii, crește transpirația, ciclul menstrual este perturbat la femei. Unul dintre simptomele bolii este exoftalmia.
Gușa nodulară – termen comun pentru bolile în care apar noduri în glanda tiroidă. Acesta poate fi un singur nod sau un grup de mai multe noduri. Cel mai des, pacientul nu observă simptome de afecțiune sau anxietate.
De regulă, nodurile sunt identificate aleatoriu prin ultrasunete sau prin palparea glandei tiroide, iar în unele cazuri sunt vizibile chiar și cu ochiul liber. Pacienții cu gușă nodulară trebuie monitorizați de medicul endocrinolog pentru a preveni complicațiile.
Când trebuie de adresat la medicul specialist?
Diagnosticarea bolii poate fi făcută doar de către medicul endocrinolog. Adesea, pacienții care observă simptome cum ar fi oboseala, nervozitatea și creșterea bruscă în greutate se adresează unui medic de familie pentru că nu știu dacă starea lor este asociată cu probleme tiroidiene.
Medicul de familie, la rândul său, îi va sugera pacientului să consulte medicul endocrinolog.