Studii
Cariera
În prezent
În decembrie 2018, a fost fondată Camera de comerț și industrie Moldova – China. Care a fost impulsul creării acesteia?
Mai demult, pentru a primi o consultație în legătură cu rezolvare unor probleme în colaborare cu China, cetățenii din RM erau nevoiți să se adreseze după ajutor la Camera de Comerț și Industrie din România-China. Era logic să fondăm Camera de Comerț și Industrie Moldova – China. Noi avem piață, potențial și necesități. Având o anumită experiență în acest domeniu (din 2008 până în anul 2011, am exercitat funcția de manager la CCI din Euroasia, în România), cu entuziasm m-am implicat în acest proiect. Deja aveam legături cu Casa Națională de Comerț și Industrie, atât din Moldova, cât și din România, cu ambasadele din București. De menționat că, partenerul nostru strategic a devenit CCI România-China, iar fondatorii sunt companiile moldovenești.
Ce funcții are Camera de comerț și industrie Moldova-China?
De notat că, organizația deja a primit notificăre ca membru deplin în Camera Internațională de Comerț Silk Road, din care fac parte 150 de Camere de Comerț și Industrie din 77 țări ale lumii. Astfel, a fost stabilită o cooperare economică mai strânsă cu diverse companii străine. Bineînțeles că, China este un partener comercial important al țării noastre. Pentru mine, ca președinte al CCI Moldova-China, este foarte plăcut faptul că China prezintă un mare interes pentru țara noastră. Comerțul dintre Republica Moldova și China crește anual cu aproximativ 20%, atât în export, cât și în import.
În februarie, am avut o întrevedere cu Reprezentantul Permanentului Camerei de Comerț și Industrie România-China din Shanghai. De fapt, există reprezentanți în cinci orașe chinezești. Astfel, în cadrul unui anumit contract, aceiași reprezentanți pot controla activitatea partenerilor chinezi - membri ai Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China. Evident, există nuanțe în colaborare cu o țară care se află la o distanță de zeci de mii de kilometri de noi, dar activitatea competentă a CCI, permite evitarea unor situații dificile care pot apărea. De asemenea, noi colaborăm cu furnizorii și cu distribuitorii, iar datorită accesului la programele speciale, avem parte de informații utile pentru membrii Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China. Acest lucru oferă încrederea într-o cooperarea fructuoasă și avantajoasă. Nu trebuie uitat faptul că China este cel mai mare importator și exportator de mărfuri din lume.
Prin urmare, deschiderea CCI Moldova-China vizează stabilirea cooperării cu guvernul, astfel încât noua structură să fie inclusă în comisiile bilaterale.
Aveți o experiență vastă în sfera economică. Devenind Președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China ați trecut la un nou nivel. Ce dificultăți ați întâlnit pe parcurs?
Mă simt foarte confortabil în acest domeniu. Probabil, mă pot considera împlinit pentru că mă ocup cu ceea ce mă face fericit. În calitate de manager, înțeleg ce planuri avem de realizat pentru prosperitatea CCI, cum trebuie să negociem etc. Cred că cel mai dificil lucru este faptul că negocierile trebuie întreprinse cu oamenii care dezvoltă afaceri în diferite domenii, cum ar fi, IT, agricultură, finanțe și bănci, ș.a. Pentru fiecare întreprinzător este nevoie de o abordare individuală, căci fiecare din ei are propria viziune a afacerii și a rezultatului acesteia, iar acest lucru trebuie luat în considerare.
Să trecem la un alt subiect și să vorbim despre Pay & Save, cel mai mare proiect de cash back în Moldova. Proiectul a fost lansat la inițiativa dvs.?
Ideea acestui proiect a apărut când eram conducător la CCI România. Era un proiect, Member to Member, care mi s-a părut interesant, eu am studiat acest proiect, am intrat în sistemul acestuia de lucru, am înțeles schema lui. Pay & Save este unul dintre primele proiecte din Moldova, și una din cele mai inteligente și profitabile programe de reducere, aplicată la nivel internațional. Faptul că în calitate de partener al acestui proiect este cea mai mare bancă de la noi din țară, Moldova Agroindbank, vorbește despre multe. De notat că, Pay & Save – este un nou instrument pentru economisire a banilor, deoarece în cadrul acestui proiect cardurile bancare de la Moldova Agroindbank automat devin carduri de reducere, garantând reduceri imediate la cele mai diverse bunuri și servicii, propuse de către partenerii comerciali ai proiectului. În prezent, avem peste 700 mii de utilizatori în întreaga țară, 600 puncte de plată, unde poți obține cashback. Ceea ce facem, nu este altceva decât o încercare de a uni sistemele de fidelizare a clienților, formând o comunitate de oameni care pretind o abordare rațională pentru gestionarea cheltuielilor.
Datorită acestui sistem, aducem emoții pozitive circulației fluxurilor de numerar și, în același timp, recompensăm partenerii comerciali cu noi vânzări. De aici și sloganul acestui proiect: Pay & Save – Plătește și economisește!
Pe rețelele de socializare pe care le administrați, putem vedea că de la începutul acestui an, ați avut parte de foarte multe întâlniri de afaceri. Cum s-a schimbat orarul dvs. de lucru? Și cum petreceți timpul liber?
Așa-i în acest domeniu, trebuie să fii mereu activ pentru a le reuși pe toate, căci, în calitate de manager la CCI Moldova-China, trebuie să îndeplinesc interesele tuturor membrilor echipei noastre. Totodată, există parteneri din China, cărora le este interesantă piața noastră. Ei trebuie să fie prezentați la cel mai înalt nivel și trebuie de știut exact ce vor, și cum îi pot ajuta. În acest domeniu, fără întâlniri și negocieri, nu-i posibil.
Iar în ceea ce privește timpul liber, încerc să mi-l dedic sportului. Practic K1, este un sport care dezvoltă rezistența. De asemenea, în timpul liber cânt la pian, dar acest lucru depinde de dispoziția mea.
Citiți continuarea articolului în noul număr al revistei AQUARELLE din luna martie 2019