Februarie 28, 2019
Dicție ideală împreună cu Vera Nastasiu

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Vera, cum ați reușit să faceți din lecțiile de dicție o adevărată afacere?

În urmă cu 5 ani intenția mea nu a fost să construiesc un business. Eu am început la modul direct să mă preocup de lecțiile de dicție, acum 8 ani. Timp de 3 ani, am muncit cu diverși clienți, fără să fac cunoscut acest lucru și majorității. Eram pe atunci preocupată să rezolv defectele de vorbire ale fetiței mele, Gloria, care a fost primul client. Avea varsta de 1 an și jumătate.

După 6 luni, având și o experiență în radio de 11 ani, am început să ajut diverși prezentantori de televiziune să exceleze la microfon. Am obținut între timp o acreditare ANC București pe poziția de formator, dicție și discurs public, am avut cursuri de prefecționare la televiuni din România, am fost angajată în calitate de consultant național pe comunicare pentru toate femeile deputat din Parlamentul RM, în Programul ONU– Femeile în politică, și un masterat la Școala Naționala de Studii Politice și Administrație în comunicare și relații publice.

Munca alături de studenții de la Academia de Arte din Chișinau, dar și solicitarile tot mai frecvente de a lucra cu numeroși oameni, m-au determinat să dau startul unui proiect în mod oficial, care să-mi poarte numele, și în care să investesc toată energia.

 

 

În cadrul proiectului dictie.md există cursuri atât pentru maturi, cât și pentru copii. Cui i-ați recomanda să facă acest curs?

Cursul de dicție pentru copii este unul de căpătâi pentru cei care vor să meargă la școală încrezători și stăpâni de situație. Este un curs care pune bazele comunicării și îi ajută să fie într-o formă de comunicare excelentă. Indicat este să ajungeți cu copilul pentru o evaluare gratuită în sala mea de curs la 4 ani. Ca să vedem ce situație a existat pe partea de articulare, iar dacă aveți nevoie de suportul unui logoped, să putem face aceasta activitate împreună. Și eu corectez defectele de vorbire. Dacă există un blocaj psiho-emoțional, bâlbâiala, sacadarea textului, să putem oferi consultații și rezolvarea lor, iar apoi să ne vedem la cursul de dicție. Oricine dintre oamenii care au venit cu copii la noi, nu au plecat fără să știe care este soluția. Rezultatele sunt vizibile din prima ședință de curs.

Știu că aveți o bibliotecă valoroasă. Ce citiți în prezent, și ce urmează să citiți?

Să investești în cărți bune este prima regulă a unui comunicator de calitate. Cred că cea mai mare investiție pe care am făcut-o până acum nu a fost în haine, dar în cărți. Ele m-au ajutat să ajung aici și mi-au oferit cunoștințe solide în meseria mea. Citesc multe carți de specialitate, dar pe noptieră am acum cartea "Viața lui Bill Clinton". Este o carte autobiografica care m-a cucerit prin scrierea simplă, adecvată și plină de detalii semnificative, care îl pot ajuta pe un comunicator să exceleze în fața unui public. Sunt foarte interesată de dezvoltarea personală, dar nu citesc orice. Am învățat în viață să spun "Da" și să spun "Nu". Tocmai de aceea sunt foarte selectivă. Urmeaza cartea lui Tibiu Ușeriu – "27 de Pași".

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.052574634552