Octombrie 12, 2018
Virusul care provoacă cancerul de col uterin
ANGELA STRATULAT: ginecolog, oncolog-ginecolog, chirurg-ginecolog la American Medical Center.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Papilomavirusul uman (HPV) este cea mai frecventă infecție virală cu transmitere sexuală din lume. Pentru femei, acest virus prezintă un risc crescut, deoarece există mai multe tipuri de virus care provoacă oncologie.

Angela Stratulat, ginecolog, oncolog-ginecolog, chirurg-ginecolog vă va spune cum să vă protejați împotriva HPV și a cancerului de col uterin.

Virus periculos

Papilomavirusul uman este transmis numai pe cale sexuală. Atât femeile, cât și bărbații pot fi purtători ai virusului. În natură, există mai mult de 100 de tipuri de virusuri, dintre care majoritatea nu sunt periculoase. Dar există două tipuri de virusuri care pot provoca cancer de col uterin, tipurile 16 și 18. În aproximativ 70% din cancerele de col uterin, ambii sau unul dintre acești viruși sunt detectați.

Human papillomavirus, deși este un indicator important, totuși este unicul factor care poate provoca cancer de col uterin. Factorii care provoacă această boală includ, de asemenea, debutul precoce al activității sexuale și prima sarcină timpurie, diferite procese infecțioase și inflamatorii ale sistemului reproducător, insuficiență hormonală, avorturi, un număr mare de nașteri (mai mult de 5), imunitate slăbită și chiar și fumatul. Riscul de a dezvolta boala crește semnificativ dacă prezența unui tip oncogen de virus în organism este însoțit de unul sau mai mulți dintre factorii de mai sus.

Spre deosebire de virusul herpesului, care rămâne în corpul uman pentru tot restul vieții, papillomavirusul uman are o caracteristică unică de acest gen - să părăsească corpul pe cont propriu și femeia să nu știe că are un virus. Dar o astfel de finală necesită o imunitate puternică și un corp sănătos. Dacă sistemul imunitar nu este slăbit, atunci acesta controlează în mod independent activitatea virusului în organism, nu permite să se dezvolte consecințe negative și, ca rezultat, corpul se protejează. Dar chiar stresul minor, schimbările climatice sau alimentația neechilibrată pot agita mecanismul natural de apărare. De aceea este important să faceți în mod regulat teste și să faceți vizite mai dese la doctor. 

 

Diagnosticul 

În cele mai multe cazuri, prezența HPV este diagnosticată după ce o femeie are displazie, o afecțiune precanceroasă sau cancer de col uterin. Cel mai des se întâmplă următoarele: în timpul examinării, medicul observă modificări atipice ale epiteliului și prescrie colposcopie și citologie. Folosind examinarea citologică, este posibilă detectarea celulelor atipice în zona uterului de col uterin și, prin urmare, diagnosticarea displaziei epiteliale sau a unei afecțiuni precanceroase. În paralel, se efectuează o analiză a virusului papilomavirus uman. În majoritatea cazurilor, dacă citologia a confirmat prezența celulelor atipice în colul uterin, este detectat tipul 16 sau 18 de HPV. În prezent, citologia este singura modalitate de a detecta cancerul de col uterin în stadiile incipiente. Pentru a fi sigură de starea sănătății dumneavoastră, se recomandă efectuarea unui examen citologic în fiecare an după declanșarea activității sexuale. Cu toate că, cancerul de col uterin este cel mai adesea diagnosticat la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani, există cazuri de oncologie și la domnișoarele tinere.

 

Dezvoltarea bolii

Papilomavirusul uman nu acționează cu viteza fulgerului, impactul său negativ asupra sănătății femeilor are loc treptat, iar procesul durează câteva luni sau chiar ani. Acest lucru face posibilă diagnosticarea prezenței unei afecțiuni precanceroase și începerea tratamentului la timp. Este important să ne amintim că displazia epiteliului cervical sau stadiile inițiale ale cancerului sunt asimptomatice. Femeile nu simt durere, nu se schimbă ciclul menstrual și nu există alte simptome care să poată alerta. Prin urmare, este extrem de important, chiar dacă nu te deranjează nimic, ca fiecare doamnă și domnișoară să fie examinată anual la medicul ginecolog. Aceasta este singura modalitate de a detecta boala în stadiile sale incipiente.

 

Dezvoltarea cancerului de col uterin poate fi împărțită în 4 etape:

Prima etapă – displazie epitelială. În această perioadă, modificările în celulele colului uterin nu sunt maligne. Diagnosticarea în timp util a displaziei și a tratamentului reduce probabilitatea dezvoltării ulterioare a bolii la aproape zero.

A doua etapă –cancer non-invaziv sau cancer de stadiu zero.

A treia etapă – cancerul microinvaziv. Tumoare cu un diametru de până la 1 cm apare.

A patra etapă – cancer invaziv. Tumoarea crește în mărime și se poate răspândi în alte organe interne. Simptomele evidente ale bolii apar cel mai adesea doar în a patra etapă. În prezența unei tumori în cea de-a patra etapă, pacienții observă eliminări atipice, dureri în timpul actului sexual, dureri în regiunea lombară și în regiunea pelviană, scăderea în greutate și pierderea apetitului.

 

Citiți continuarea articolului în noul număr al revistei AQUARELLE din luna octombrie 2018!



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.63136887550354