Martie 01, 2018
Oleg și Natalia Braga, despre căminul familiei și Floare-Carpet
Nu e secret - covorul este o parte a tradiției și culturii țării noastre. În ultima perioadă sunt tot mai în vogă covoarele moldovenești. Apropo, în anul 2018, prima companie de producere a covoarelor în Republica Moldova, va împlini 40 de ani. Despre renașterea brand-ului și despre activitatea companiei legendare, noi am discutat cu directorul general Floare-Carpet, Oleg Braga. Fiind prima revistă pentru femei din Moldova, nu am ratat șansa să le facem cunoștință cititorilor noștri cu prietenoasa familie Braga. Vom afla despre tradițiile familiale chiar de la Natalia Braga.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Sunteți mai bine de 20 de ani împreună. Cum Vi se pare, care este secretul fericirii în familie?

Oleg

Încrederea. La noi destul de rapid se rezolvă toate întrebările, pentru că noi împreună facem câte un pas înapoi pentru a revizui situația. Dacă apare o contrazicere, fiecare își expune părerea, și ne străduim să ajungem la un numitor comun.

 

Natalia

Noi suntem căsătoriți de 20 de ani, dar ne cunoaștem de și mai mult timp. Încă din perioada în care doar am început să ne întâlnim, Oleg m-a cucerit cu determinarea sa. El nu se gândește mult timp, dacă a hotărât ceva, acționează. Admir determinarea lui. Posibil, familia noastră este puternică, pentru că eu îmi susțin soțul – el este capul familiei. (zâmbește)

 

Care moment în viața voastră de familie poate fi numit fatal?

Oleg

Odată cu nașterea fiicei. Dacă până la acel moment noi mergeam într-un pas, din punct de vedere profesional, Natașa se ocupa de treburile ei, eu de ale mele, după nașterea Danei, viața noastră s-a schimbat. Ce nu ați spune, dar condițiile ideale pentru educarea unui copil, sunt atunci când de aceasta se ocupă anume mama. Le dăruiește dragoste, căldură, atenție. Este minunat când există așa o posibilitate. De aceea, eu consider că soția mea și-a făcut cea mai strălucită carieră din toate posibilele. (Zâmbește)

 

Natalia

Eu întotdeauna am considerat că bărbatul trebuie săă meargă înainte. Sigur că situația dicta anumite schimbări în viață, dar eu nu renunțam la plăcerea de a mă dezvolta, de a învăța ceva nou. Primele mele studii superioare sunt contabilitatea, mai târziu am absolvit facultatea de limbi străine – un vis de-al meu încă din școală. Când am început să ne construim casa, m-am entuziasmat de design interior. Îmi amintesc cum îmi făceam griji când în casa noastră a intrat un arhitect profesionist. El a zis că casa noastră e foarte comodă, aici este totul pentru o familie fericită. Era cel mai bun compliment. (zâmbește). Îmi place psihologia, este un hobby de-al meu – toate aceste cunoștințe mi-au prins bine în viață, mai ales în educația copiilor.

Sunteți părinți exigenți?

Oleg

Câng vreau să fiu tată exigent, îmi ajută soția, este un psiholog bun. Nu pot să zic că ne alintăm copiii. Cred că de împărțit copiii conform vârstei și sexului nu este corect. Sandu are doar 11 ani, noi încă nu am reușit să ”savurăm”din perioada lui de trecere. Dana are 16 ani, am încredere în ea în totalitate, și cred că vârsta în care trebuia urmarită, a trecut.

 

Natalia

Noi tot timpul motivăm copii noștri. Tata este autoritate pentru ei, doar că în unele momente nu are timp să le acorde atenție. Eu sunt mai mult prietena lor decât părinte, ceea ce din punct de vedere psihologic nu este chiar corect. (zîmbește)

Eu sunt datoare să le știu pe toate. Ce fac copiii, care sunt interesele lor. Spre exemplu, mă pricep în toate jocurile din telefonul mobil: lui Sandu acum îi este interesant, așa că eu sunt la curent despre toate nivelele trecute de el în joc. Feciorul se ocupă cu înotul și scrima. Dana – cu hipismul, este pasiunea ei. A devenit campioana Republicii. Este un sport spectaculos, care necesită multe antrenamente, atât pentru sportiv, cât și pentru cal. Dana se supăra că nu vin la antrenamentele ei, dar fiecare obstacol pe care îl trece, pentru mine este un stres, nemaivorbind despre întreceri – îmi fac foarte mari griji. (zâmbește)

 

Cum vă odihniți acasă?

Oleg

Dacă ne odihnim acasă, ne jucăm în cărți. Noi cu Natașa avem un caiet, în care sunt notate toate jocurile noastre. Caietul există încă din timpurile cînd doar ne întâlneam. Noi am calculat, cine mai bine a jucat, - a ieșit că, Natașa. (Râd ambii)

Ați lucrat asupra casei aproape șase ani. Ce era pentru voi principial important în timpul crearii locului de trai?

Oleg

Prietenii noștri din România acum fac reparație. Ei ne întreabă: ”Cum de nu v-ați despărțit când ați construit casa?” (Râd)

Pentru noi cel mai important lucru era ca în casă să fie comod și comfortabil. Tot interiorul casei se datorează Natașei. Așa s-a întâmplat, că chiar de la începutul relației noastre, noi am observat că avem multe în comun. Și în caracter și în gusturi. Îmi place tot ce alege Natașa, la magazin după haine și încălțăminte eu fără ea nici nu ma pornesc. Cu casa era exact așa.

 

Natalia

La decorarea casei noi ne-am ocupat intensiv doi ani. La etapa inițială, când doar am început să construim, ne-am adresat la un designer, dar după asta a fost o pauză de câțiva ani. Ca mai apoi să ne dăm seama că nu mai vrem așa proiect la casă. (Zâmbește). Aveam doua variante: să facem o casă-tablou, sau una pentru familie, comodă. Am rămas la cea de-a doua variantă.

 

Oleg, aveți așa o experiență de muncă la prima întreprindere de producere a covoarelor din Moldova, cum ați ales covoarele pentru casa voastră?

Oleg

Am vrut ca în casa în care trăiește o familie să fie covoare în primul rând pentru că aceasta este util. Singur nici nu-mi dădeam seama cât este de important, până când nu am început să lucrez la fabrică. Spre exemplu, se recomandă de a merge desculț pe covoare de lână, pentru că acest fapt ajută în cazul tălpilor plate, lîna naturală conține lanolină, care are o acțiune bactericidă asupra organismului. Plusuri în covoarele de lână sunt foarte multe, unul din acestea ar fi posibilitatea de termoregulare de sinestătătoare pe parcursul anului întreg.

 

Natalia

Și din punct de vedere estetic, covoarele se cer parcă în interiorul casei. Covorul din lână arată mai bogat. Mai ales că, covoarele ani la rând pot să arate la fel de bine, ca și cele noi. Un covor bine ales, face casa mai comodă, mai caldă. Pentru cea mai importantă odaie din casa noastră – living-ul – am ales modelul CLASSIC SUMMER.

 

 

Oleg, mulți ani ați fost membru al consiliului de administrație Floare-Carpet, acum sunteți director general al acestei companii. Care pentru dumneavoastră sunt cele mai importante scopuri?

Din anul 2000 până în anul 2003 eu am activat într-o instituție de stat și am fost membru al consiliului de administrație Floare-Carpet în calitate de reprezentatnt din partea statului. În anul 2003, mi s-a propus să activez în calitate de director financiar la asociația de producție ”Moldovahidromaș”. În anul 2015 Ministerul Economiei din Republica Moldova a anunțat concurs de suplinire a funcției de director general a companiei Floare-Carpet. Fiind în consiliul de administrație Floare-Carpet, chiar de atunci, când încă munceam în afara acestei companii, știam totul despre această întreprindere, știam cum să acționez la dezvoltarea și vânzarea producției. Într-adevăr consider că Floare-Carpet – este cartea de vizită a Republicii Moldova, brand-ul legendar merită un atașament adecvat.

 

Ce v-a reușit să implimentați în viață, atât dumneavoastră cât și companiei voastre?

Una din problemele noastre de bază a fost creșterea imaginei companiei noastre. Am început cu Expoziția Mondială a producătorilor de covoare din Hanovra. Programul a fost foarte încărcat. A plecat secția designer-ilor, secția vânzărilor și a marketing-ului. Am fost în Frankfurt la expoziția Heimtextil – o expoziție Internațională de textil și stofă pentrum design-ul interior, iar după asta am plecat spre Hanovra, la legendarul Domotex – la această expoziție se adună producătorii de covoare, sunt prezentate cele mai mari companii. Vreau să menționez, că dacă anul trecut am participat în calitate de spectatori, atunci în acest an am fost deja participanți. Clienții, partenerii potențiali, au vazut că există așa producător. Au fost reluate legăturile mai vechi, restabilite contactele. De notat că noi am expus spre vânzare colecții noi – Kids, Ethno, Folk, foarte frumoase, colorate, actuale, se integrează de minune în interiorul contemporan, și corespund în totalitate tendințelor moderne mondiale. Chiar dacă avem reprezentanți în toate țările Europei și CSI, unele modele din colecția nouă, pot fi găsite, deocamdată, doar în Moldova.

 

Unde pe glob găsim cea mai mare companie de producere a covoarelor?

Cel mai mare producător de covoare este Turcia. Spre exemplu, în orașul turcesc Gaziantep, sunt peste 250 de fabrici, iar fiecare dintre acestea produce zeci de mii de covoare lunar. Plusul nostru este că noi producem covoare de lână – astfel de producători în lume sunt doar câteva unități! Covorul natural și calitativ vrei să-l atingi, să mergi pe el desculț. Designerii mondiali transformă interiorul încăperii cu ajutorul unui covor frumos (covoarele, în calitate de obiecte de decor, expun corect accentele în încăpere), dar comunitatea mondială de mai mult timp optează pentru materia eco. Covoarele Floare-Carpet – sunt 100% naturale, ecologice și benefice pentru sănătate.

 

Care dintre colecțiile Floare-Carpet au fost cel mai bine vândute?

Fără îndoială, colecțiile noi, apărute în urma lucrărilor pe care le-am vazut la expoziții, cele care corespund tendințelor moderne, și-au găsit cumpărătorul, pentru că de minune se integrează în iteriorul casei moderne și a oficiului. De notat că, piața este foarte diversă, ceea ce se vinde ca pâinea caldă în Europa, nu este popular în țările CSI și Rusia, sau invers. Dacă generalizăm, clasicul se vinde cel mai bine.

 

În anul 2018, prima întreprindere de producere a covoarelor din Moldova, Floare-Carpet, împlinește 40 de ani. Planificați să sărbătoriți acest eveniment?

Sigur, este un eveniment istoric, și suntem mândri să facem parte din această companie, care are așa o istorie bogată! Astfel, în colaborare cu Ministerul Culturii din Republica Moldova, deja al treilea an participăm la festivalul Covorul Dorului. Este un festival, care are scopul de a promova covorul autentic moldovenesc. Suntem partenerii acestui grandios eveniment, și cu ocazuia jubileului nostru, în această primăvară planificăm să invităm la festival partenerii noștri de peste hotare, prietenii și admiratorii brand-ului Floare-Carpet. Cu siguranță, vom desfășura activități jubiliare atât pentru partenerii din străinătate, cât și pentru clienții din Moldova.

 

Citiți articolul în întregime în noul număr al revistei AQUARELLE, martie 2018!



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.87954521179199